donderdag 5 mei 2011

Is wijn LEKKER?

Wat een heerlijk wijntje, lekker wijntje, smakelijke wijn hoor, dat waren de geluiden op de eerste lesdag van de Wijnacademie, in de volksmond ook wel "vinologenopleiding" genoemd (of wijncursus zoals mijn moeder zegt).
Nou.. dat werd er tot onze grote verbazing snel uitgeslagen. Niks lekkere wijn, lekkere wijn bestaat niet op de opleiding. Grote verwarring alom, daar dat nu net de reden was waarom we daar zaten, we vinden wijn LEKKER.

Maar het werd al snel duidelijk waarom dit zo belangrijk is om los te laten. Om wijn te kunnen beoordelen dien je dit zo objectief mogelijk te doen. Een wijn fileren zoals ze dat noemen. Hoe is hij opgebouwd, zuiver of niet zuiver, hoge of lage zuren, weinig of veel tannine et cetera, et cetera. Het is een hele ervaring om mee te maken en ik kan dan ook iedereen aanraden om een dergelijke opleiding te gaan volgen.

Een nadeel kleeft aan dit traject en onze docent vertelde het ook aan het eind van de laatste les van de opleiding. "Je zal nooit meer normaal met mensen over wijn kunnen praten". Wat had hij gelijk en wat moet je een moeite doen om dat er weer uit te krijgen. Voor je leven beschadigd? Of is wijn nog steeds "lekker"? Het antwoord luidt; Wijn is nog steeds lekker maar de lat ligt wat hoger en het wordt een soort missie om het wijnvirus over te brengen op de wijndrinker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten