AMSTERDAM - Vroeger had De Nederlandse Wijnbeurs er patent op, maar nu lijkt die rol overgenomen door de wijnwinkel van het erudiete Financieele Dagblad: de dingen mooier voorstellen dan ze in werkelijkheid zijn.
De Wijnbeurs wilde ons ooit laten geloven dat gewone wijntjes die werden gelagerd op nieuwe eikenhouten vaten Médocs en Saint-Émilions van Grand Cru-formaat zouden opleveren. Daarvoor moest dan wel diep in de buidel worden getast. Nog steeds bestaat dit vatencollectief, hoe onwerkelijk ook de voorstelling van zaken is.
Het FD maakt het nog bonter door afgelopen zaterdag paginagroot te adverteren met een chablis van €36 voor de ’weggeefprijs’ van €19,95. Liefst 45% korting staat er met ster vermeld. De chablis is weliswaar een Grand Cru, maar van het huis Pierre Marcelet uit Beaune. In de Franse wijngidsen totaal onbekend en ook Google levert helemaal niets op. Is Marcelet een of ander handelshuis met een fictieve naam?
Nu zullen criticasters wellicht opmerken: die Nijdam heeft mooi praten. Was hij zelf niet een van de eersten met een wijnwebshop bij De Telegraaf? Allemaal kinnesinne dus.Wat mij betreft mogen ze dat denken, maar de informatie destijds bij de Telegraaf-wijnen was in ieder geval duidelijk en objectief. Geen halve waarheden of andere trucs.
Bij het FD is dat dus allesbehalve doorzichtig. Waar komt die chablis van Marcelet werkelijk vandaan? En is hij wel zo goed als de omschrijving belooft? Van toeleverancier wijnvoordeel.nl (de FD Wijnwinkel bestaat in feite net zo min als Marcelet) krijgen we geen helder antwoord. Wel mogen we de wijn proeven. Technisch correct, maar mist fruit, concentratie en lengte. Eerder een Petit Chablis dan een Grand Cru en daar hebben we écht geen twee tientjes voor over.Dan spelen we liever op safe en kopen een chablis met een naam waarop je kunt vertrouwen. En dan hoeft het nog niet eens Grand Cru te zijn. Bijvoorbeeld de Chablis 2009 van Domaine Jean-Paul et Benoît Droin of die van Bernard Defaix. Maar mijn persoonlijke favoriet van het moment is de Chablis 2009 van Domaine de Pattes Loup. Thomas Pico telt pas 27 lentes en scoort aan de lopende band met zijn loepzuivere chablis. Zelfs wijngoeroe Robert Parker is helemaal om. Steenfruit (reine claude), peer, mineralig, frissappig en zachte zuren. Een fenomenale wijn die menig Grand Cru mijlenver achter zich laat. Zeker die van schimmige afkomst.
Foto/tekst: Pieter Nijdam
wijnclub@telegraaf.nl
www.wijnclub.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten